Tu quoque

Soms krijg je van die mailtjes die geheel gecomponeerd zijn in de jij-bak.

Volgens de jij-bak Wiki.

“Oorsprong

De oorsprong van het begrip wordt vaak gelegd in de uitspraak van Julius Caesar, die toen deze zag dat ook zijn protegé Brutus een dolk greep om met andere samenzweerders hem te doden op 15 maart 44 v.Chr., mogelijk de woorden tu quoque, mi fili (“jij ook, mijn zoon?”) of (et) tu quoque, Brute fili mi! (“Brutus, mijn zoon, jij ook!”; ook als et tu, Brute?; “jij ook, Brutus?” of “En jij, Brutus?”) zou hebben uitgesproken. Hoewel onduidelijk is wat en hoe Caesar precies heeft gezegd op dat moment, wordt de zinsfrase ‘tu quoque’ in zijn oorspronkelijke vorm nog altijd gebruikt om gebrek aan dankbaarheid voor verkregen gunsten uit te drukken.

Argumentatieschema

Het argumentatieschema is als volgt:

Persoon A doet uitspraak X. Persoon B stelt dat de handelingen of uitspraken van A niet consistent zijn met de waarheid van uitspraak X. Daarom is X niet waar.

Het is een verwijt van schijnheiligheid.”

Woosh!

dank Skansen